De complete uitvaartgids

« Terug Start

Wat doet een uitvaartverzorger?

Gepost op

Het regelen van een uitvaart kan gedaan worden door een uitvaartverzorger. Als je zelf niet weet waar je moet beginnen, schakel dan hulp in om een uitvaart goed en respectvol te organiseren. Een verzorger helpt met het organiseren van de begrafenis of crematie, met het maken van een rouwkaart, vervoer en de verzorging van de overledene.

Hoe vind ik een uitvaartverzorger?
Als je op zoek bent naar een geschikte verzorger voor het organiseren van een uitvaart, dan zou je op het internet kunnen zoeken naar iemand in de buurt. Let er dan op dat je recensies leest, zodat je zeker weet dat je in zee gaat met een fijne en betrouwbare professional. Veel mensen stellen een testament op tijdens hun leven. Heeft de overledene dit ook gedaan? Lees dan eerst het testament door, misschien heeft de overledene al onderzoek gedaan en een uitvaartverzorger, bijvoorbeeld Memento Mori, uitgezocht. Tot slot is het ook mogelijk om kennissen te vragen naar hun ervaringen met verzorgers.

Werkzaamheden
Na een overlijden komt er veel af op de nabestaanden. Zij moeten bloemen uitzoeken, gasten uitnodigen, kaarten laten drukken, vervoer en een uitvaartdienst regelen en ook hun eigen verdriet verwerken. Na de eerste week komen er praktische zaken om de hoek kijken. Denk bijvoorbeeld aan het opzeggen van de huur, het opzeggen van abonnementen en het leeghalen van een huis.

In de eerste week na een overlijden kan een uitvaartprofessional adviseren en veel taken van de nabestaanden overnemen. Als je er voor kiest om de overledene te laten opbaren in een uitvaartcentrum, dan kan een verzorger het vervoer naar het centrum regelen. Daarnaast kan de laatste verzorging van de overledene, bijvoorbeeld het wassen en aankleden, geregeld worden.

Daarna moeten er veel keuzes gemaakt worden door nabestaanden. Kies je voor een religieuze ceremonie of voor een korte samenkomst? Wil je veel mensen uitnodigen of houd je het gezelschap klein? Een uitvaartprofessional kan adviseren over bepaalde zaken. Zij weten namelijk precies wat er mogelijk is en hoe dit het beste geregeld kan worden. Dat maakt het voor nabestaanden vaak gemakkelijker om keuzes te maken.

Eigenschappen
Het is belangrijk dat een uitvaartverzorger empathisch is, het overzicht kan houden en professioneel kan blijven in emotionele situaties. Nabestaanden hebben in een moeilijke periode namelijk behoefte aan iemand die met hen mee kan leven, maar het verdriet niet overneemt en zaken gedaan krijgt. Hierdoor krijgen de nabestaanden zelf de kans om te rouwen en afscheid te nemen van de overledene, zonder dat zij zich zorgen hoeven maken over praktische zaken.


Delen