De complete uitvaartgids

« Terug Start

Het belang van een uitvaartcentrum

Gepost op

Wanneer er een persoon komt te overlijden, is dat een vervelende gebeurtenis voor nabestaanden. Het lichaam van de overledene zal, nadat het de juiste verzorging heeft gehad, worden opgebaard. Het opbaren doet men in een kist of op een opbaarplank.

Na het opbaren kan er afscheid worden genomen. Voor familie, vrienden en kennissen is het belangrijk dat er nog afscheid kan worden genomen, voordat de overleden persoon wordt gecremeerd of begraven. Toch zal niet iedereen afscheid van de overledene gaan nemen als deze is opgebaard. Er zijn altijd mensen die niet naar de overleden persoon gaan kijken, omdat ze zich hem of haar willen herinneren, zoals hij of zij was. Er zijn ook mensen die bewust niet gaan kijken, omdat ze niet naar een overledene kunnen of willen kijken.

Steeds meer overleden personen worden thuis opgebaard. Dat kan in een kist, maar ook op een plank, die gekoeld wordt. Voor het opbaren thuis kan er in de woonkamer ruimte worden vrijgemaakt. Wanneer de overledene thuis wordt opgebaard, dan kan daar afscheid worden genomen. Toch worden de meeste overleden personen naar een uitvaartcentrum, bijvoorbeeld het centrum van Uitvaartverzorging J AE de Boer, gebracht en daar opgebaard.

Waarvoor dient een uitvaartcentrum?
In het centrum voor de uitvaart, dat een al dan niet openbaar gebouw is, kan de overleden persoon worden opgebaard. Hij of zij wordt opgebaard tot het moment dat de begrafenis of crematie zal plaatsvinden. De nabestaanden kunnen in het centrum de overledene meehelpen met opbaren, als men dat wil. Het is ook mogelijk om het lichaam van de overledene te balsemen. Het centrum is voorzien van koelcellen, waarin de overledene wordt bewaard. Er zijn uitvaartcentra waar het mogelijk is om een dienst te houden. Een centrum waar de overledene wordt opgebaard kan verbonden zijn met een uitvaartverzekeraar, een kerkgemeenschap of een begrafenisondernemer. Wanneer de overledene een uitvaartverzekering heeft, worden de kosten meestal vergoed.

Begraven of cremeren
De meeste personen worden tegenwoordig gecremeerd in plaats van begraven. Wanneer men weet wanneer de overledene naar het crematorium gaat, zullen familie, vrienden en kennissen samenkomen. De afscheidsdienst zal vaak in het crematorium worden gehouden. De naaste familieleden zullen daarbij op de voorste rij in de aula plaatsnemen, de anderen daarachter. De uitvaartverzorger zal de dienst openen door iedereen welkom te heten en te danken voor de aanwezigheid. Na meerdere toespraken en muziekstukken worden de aanwezigen verzocht om op gepaste wijze afscheid te nemen, wanneer men voorbij de kist loopt. In de hal waar men samenkomt, is er over het algemeen gelegenheid om een kopje koffie te nemen met een versnapering. Daarna is er nog gelegenheid de nabestaanden te condoleren, waarna men weer naar huis gaat.


Delen