De complete uitvaartgids

« Terug Start

De uitvaartverzorging regelen voor jezelf? Let op het volgende!

Gepost op

Het goed organiseren van je eigen uitvaartverzorging vraagt een goed doordachte aanpak. Er zijn namelijk tal van aandachtspunten die je in het vizier moet houden als je je eigen uitvaart goed wilt voorbereiden. Wil je dat jouw begrafenis of crematie exact zo verloopt als jij voor ogen hebt? Dan is het aan te raden om je uitvaart nu al goed voor te bereiden. In dit artikel zetten we een aantal belangrijke tips voor je op een rijtje, die je helpen om de verzorging van jouw uitvaart goed voor te bereiden.

Benader een ervaren uitvaartorganisatie voor professionele uitvaartverzorging

Het beste wat je in eerste instantie kunt doen, is contact opnemen met een ervaren en professionele uitvaartonderneming bij jouw in de regio. Uitvaartondernemers hebben natuurlijk jarenlange ervaring in de uitvaartbranche en kunnen je van A tot Z informeren over hoe je een uitvaart goed kunt voorbereiden. Zo moet er gekozen worden uit het type uitvaart, een begrafenis of een crematie, moet je nadenken over de locatie waar de uitvaart plaatsvindt en natuurlijk ook over de invulling van de afscheidsceremonie. Als je begraven wilt worden, is het aan te raden om van tevoren een eigen grafsteen met tekst uit te kiezen, een begraafplaats, maar ook na te denken over het rouwvervoer op d dag van de uitvaart. Tegenwoordig kun je kiezen voor luxe rouwwagens, maar ook voor een rouwfiets, een rouwkoets of een rouwmotor. De mogelijkheden zijn groter dan veel mensen zich kunnen indenken. Door direct contact op te nemen met een specialist in uitvaartverzorging, hoor je exact wat alle mogelijkheden zijn, hoeveel dit allemaal kost en hoe je de voorbereiding en organisatie van de uitvaartplechtigheid het beste kunt regelen.
Kies je voor cremeren, dan zijn er ook allerlei mogelijkheden. Zo kun je je urn laten bijzetten in een rouwcentrum of bij iemand thuis. Ook het laten uitstrooien van je as op een dierbare plek behoort tot de mogelijkheden. En wil je graag dat je nabestaanden bij het cremeren zelf aanwezig zijn of juist niet? Wil je thuis worden opgebaard, in een rouwcentrum of is opbaren geen optie voor jou? En hoe wil je de afscheidsdag ingevuld hebben? Wordt er koffie en cake genuttigd, een maaltijd, een religieuze dienst gehouden of niet?

Laat je wensen ook testamentair vastleggen

Heb je eenmaal invulling gegeven aan je laatste wensen voor de uitvaart? Dan is het slim om deze testamentair vast te leggen via een notaris. Je weet dan zeker dat je laatste wil ook echt uitgevoerd wordt. Neem in het testament uiteraard ook op wat er moet gebeuren met de erfenis, zoals je woning, spullen en je (spaar)geld. Je bent dan verzekerd van een respectvolle uitvaart volgens je eigen wensen.


Delen