De complete uitvaartgids

« Terug Start

Een uitvaart in een crematorium

Gepost op

In een crematorium wordt doorgaans meer verzorgd dan enkel de crematie van een overledene. Zo beschikken veel crematoria over een eigen uitvaartcentrum. Hier kan de overledene worden opgebaard. Daarnaast is er over het algemeen ruimte voor het houden van een uitvaartplechtigheid in verschillende Nederlandse crematoria en ook is er ruimte voor de condoleance na de dienst.

Uitvaart is meer dan enkel de crematie
De complete uitvaart bestaat uit meer dan alleen de begrafenis of crematie. Dit is het hele proces van afscheid nemen van de overledene. Vaak bestaat de uitvaart uit het opbaren van de overledene, waardoor naasten voor de laatste keer afscheid kunnen nemen van de persoon. Vervolgens wordt er echt afscheid genomen in de zaal van het uitvaartcentrum of de kerk. Genodigden kunnen bijvoorbeeld anekdotes delen over de overledene of iets vertellen dat ze op hun hart hebben. Vervolgens volgt de echte crematie of begrafenis.

Crematie of begrafenis
Een crematie ziet er wat anders uit dan een begrafenis. Bij crematie wordt de overledene in de kist verbrand in een grote oven. Het lichaam wordt bij hoge temperaturen tot as verbrandt en deze as kunnen de nabestaanden mee naar huis nemen. Vervolgens kan de as worden uitgestrooid op een plek die speciaal was voor de overledene. Er bestaan wel vrij strenge regels met betrekking tot het verstrooien van de as. Deze mag niet overal worden uitgestrooid. Bij een begrafenis daarentegen wordt de overledene onder de grond begraven. Dit graf kunnen de nabestaanden blijven bezoeken. Er zijn verschillende soorten begraafplaatsen waar men begraven kan worden. Zo zijn er bijvoorbeeld natuur begraafplaatsen als laatste rustplaats. Vaak is het zo dat iemand begraven wordt voor een bepaalde tijdsperiode. Om deze periode te verlengen moet er met de tijd steeds een bedrag bijgelegd worden.

Crematorium uitzoeken
Bij het regelen van de uitvaart van een dierbare kies je zelf in welk crematorium de crematie plaats zal vinden. Bij het uitzoeken van de gewenste locatie kun je onder andere rekening houden met de mogelijkheden op het gebied van catering en de bereikbaarheid voor de genodigden. Ook kan het zijn dat het voor jou belangrijk is hoe de aula er uit ziet of wat de sfeer van een bepaald uitvaartcentrum is. Daarnaast is het bijvoorbeeld bij diverse crematoria mogelijk om de crematie in de avonduren te houden. Wanneer belangstellende van ver moeten komen of door de weeks geen vrij kunnen krijgen van werk kan het uitkomst bieden om de uitvaart in de avonduren te houden. Je kunt meerdere offertes aanvragen zodat je op basis van het beschikbare budget een weloverwogen keuze kunt maken.


Delen