De complete uitvaartgids

« Terug Start

Een waardige uitvaart organiseren: waar moet je op letten?

Gepost op

Niemand ontkomt er in zijn of haar leven aan: nadenken over je eigen uitvaart. Hoe je jouw begrafenis of crematie wilt regelen, is iets om als het kan in een vroeg stadium te regelen via een uitvaartonderneming. Maar waar moet je bij het afsluiten van een uitvaartverzekering en het opstellen van je wensen allemaal aan denken? De belangrijkste punten van aandacht lees je in dit blogartikel

Belangrijkste punten van aandacht bij uitvaartplanning

Wanneer je een begrafenis of een crematie van een geliefde (bijvoorbeeld je ouders) of jouw toekomstige uitvaart goed wilt regelen, moet je aan een hoop zaken denken. Een eerste vraag is wat wenselijk is: een begrafenis of een crematie. Of je nu kiest voor een begrafenis of een crematie, beide uitvaartvarianten bieden tal van opties om het afscheid zo waardig mogelijk te laten verlopen. Wil je bijvoorbeeld de laatste verzorging door familieleden of vrienden laten doen, of laat je dit liever over aan de uitvaartonderneming? Mocht je kiezen voor een begrafenis, dan is het belangrijk dat je alvast een kist uitzoekt die bij je past. Wie kiest voor een crematie, moet nadenken over wat er met de asresten in de urn gebeurt. Wil je deze laten uitstrooien in de lucht, een rivier of een gebied dat je dierbaar is? Of wil je de urn laten bijzetten in een rouwcentrum of in de woning van een van je nabestaanden laten neerzetten? Naast dit soort kernvragen is de organisatie op dag van het afscheid van cruciaal belang. Welke muziek moet er in het rouwcentrum gedraaid worden? Hoe wil je het rouwvervoer vorm gaan geven? Kies je voor een rouwkoets, een rouwauto, een rouwmotor of een rouwbus? Deze keuze op het gebied van rouwvervoer is enorm tegenwoordig: nagenoeg alles is mogelijk. Zaken om goed te regelen zijn verder de invulling van de afscheidsdienst (mocht je daarvoor kiezen), de catering in en rond het rouwcentrum, hoe rouwgeschenken er wel of niet uit hoeven te zien (bloemen of niet) en natuurlijk ook de tekst en vormgeving van de rouwkaart en een eventuele rouwadvertentie.

Pas je uitvaartverzekering goed aan op je wensen

Tegenwoordig zijn er veel onderdelen van een uitvaartplechtigheid en benodigdheden rond een begrafenis of crematie niet standaard meeverzekerd in de basisverzekering. Voor trouwvervoer, catering tijdens de uitvaartplechtigheid, rouwboeketten en meer van dit soort extra's dien je je dan ook aanvullend te verzekeren. Het is daarom slim om meerdere uitvaartverzekeringen goed met elkaar te vergelijken op basis van inhoud, kwaliteit en prijs, want de verschillen tussen de aanbieders kunnen best groot zijn. Goed vergelijken van diverse verzekeraars kan daarom altijd wel uit. Uitvaartverzorging J AE de Boer regelt begrafenissen en crematies.  


Delen