De complete uitvaartgids

« Terug Start

Hoe bereid je je emotioneel voor op een uitvaart?

Gepost op

De dood hoort bij het leven, dat weet iedereen. Maar de confrontatie met de dood door het overlijden van een geliefde of bekende, is toch een stuk heftiger. Het is een emotioneel proces waar je doorheen gaat. Heb jij binnenkort een uitvaart en weet je niet goed jij je moet voelen of hoe je hier emotioneel mee om moet gaan? In dit blogartikel lees je hoe je je zo goed als mogelijk kunt voorbereiden op dit emotionele moment.

Neem er de tijd voor
Het leven gaat zo vlug en zo snel voorbij. Toch lijkt de tijd opeens stil te staan, wanneer iemand komt te overlijden. Opeens lijkt de drukte van de dag niet meer zo belangrijk en kan het moeilijk zijn om jouw drukke bestaan voortgang te geven. Het is belangrijk dat je de tijd neemt voor het rouwproces. Dit begint al voor de begrafenis of crematie. Zorg dat je niet probeert te vluchten in jouw werk of drukke gezinsleven. Probeer het overlijden bewust een plek te geven. Neem er de tijd voor om deze zware emoties te voelen en een plek te geven. Het is makkelijk om de kop in het zand te steken, maar dit kan funest zijn voor het proces van rouwverwerking.

Praat erover
Het kan lastig zijn om woorden te geven aan hoe je je voelt, wanneer iemand komt te overlijden. Toch is het cruciaal om erover te praten. Praat erover met jouw partner, familie of vrienden. Heb jij niemand om mee te praten of niemand waar jij je veilig voelt met deze emoties? Dan kun je ook hulp zoeken bij een psycholoog die gespecialiseerd is in rouwverwerking. Dit is een onafhankelijk persoon waar jij alles aan kunt vertellen. Dit kan soms veiliger voelen dan een bekende.

Doe wat goed voelt
Je kunt jouw emoties natuurlijk proberen te beheersen, maar dit is niet in het belang van jouw welzijn. Het is niet vreemd om te huilen, verdrietig te zijn of om even “pauze” te nemen van jouw leven. Luister naar jouw gevoel en doe wat goed voelt. Neem die paar dagen voor en na de begrafenis vrij of laat die presentatie toch door iemand anders uitvoeren. Dit is geen teken van zwakte, maar juist een teken van kracht.

Niemand kan zich 100% voorbereiden op de uitvaart van een geliefde, vriend, familielid of bekende. De bovenstaande tips zijn slechts een kader waar je hulp uit kunt halen. Neem wat extra de tijd voor jezelf tijdens deze heftige dagen en laat jouw gevoel het kompas zijn voor deze emotionele tijd. Een professionele uitvaartonderneming, zoals Uitvaartverzorging EHBC neemt u alle zorgen rondom de uitvaart zelf uit handen.


Delen