De complete uitvaartgids

« Terug Start

Uitvaartverzorging

Gepost op

Wanneer iemand komt te overlijden dan vindt er altijd een uitvaart plaats. Dat is een gelegenheid waarbij de nabestaanden van de overleden persoon afscheid kunnen nemen. Deze uitvaart bestaat vaak uit een afscheidsdienst met daaropvolgend de lijkbezorging. Dat kan een begrafenis zijn of een crematie. De uitvaart wordt altijd verzorgd door een uitvaartcentrum en dat proces noemen we uitvaartverzorging. In deze tekst gaan we kijken wat uitvaartverzorging precies is en wat een uitvaart precies inhoudt.

Uitvaart

Een uitvaart bestaat bijna altijd uit een afscheidsdienst en vervolgens de crematie of begrafenis. Tijdens een uitvaart krijgen de nabestaanden gelegenheid om afscheid te nemen van de overledene. Dit doen zij door een stukje te vertellen, een gedicht voor te lezen of door een lied te zingen. Ook wordt er muziek gedraaid die te maken heeft met de overleden persoon. Vaak is de afscheidsdienst al gedeeltelijk door de overleden persoon bedacht. Hij heeft van te voren zijn wensen doorgegeven aan de nabestaanden of aan het uitvaartcentrum. Het uitvaartcentrum zorgt, in overleg met de nabestaanden, voor de uitvaart en regelt deze vanaf begin tot einde.

Uitvaartverzorging.

En het regelen van die uitvaart noemen we uitvaartverzorging. Zoals het woord al zegt, verzorgen zij de gehele uitvaart. Dit doen zij door alles te regelen omtrent de uitvaart. Denk hierbij aan het ontvangst van alle gasten, koffie en thee voor alle gasten, maar ook het maken van het programma. Vaak zijn er meerdere gesprekken geweest met de nabestaanden waar de uitvaartverzorgers dus ook bespreken hoe de dag er uit zal gaan zien. De reden daarvoor is dat nabestaanden vaak erg verdrietig zijn door het verlies van hun dierbare en het daardoor veel werk wordt wanneer zij een uitvaart moeten gaan verzorgen voor de dierbare.

Uitvaartverzekering  

Een uitvaart kost wel geld en kan zelfs een hoop geld kosten. Het is daarom ook belangrijk dat iemand een uitvaartverzekering heeft. Dit is een verzekering die de uitvaart vergoedt. Er zijn twee verschillende mogelijkheden. Iemand kan verzekerd zijn voor de uitvaart zelf, welke dan vergoed wordt, maar ook voor een bepaald bedrag. De nabestaanden mogen dan zelf kiezen hoe het geld besteed wordt en hebben op die manier dus veel meer vrijheid. Zij kunnen dan de hele dag, in samenwerking met het uitvaartcentrum, precies zo laten verlopen als dat de overleden persoon in gedachten had voor hij stierf. Voor een uitvaartverzekering betaal je een maandelijkse premie die ingaat vanaf het moment dat de verzekering wordt afgesloten. Wanneer je op oudere leeftijd een uitvaartverzekering afsluit, is de premie vaak hoger omdat het risico op overlijden groter is dan bij een jong persoon.


Delen