De complete uitvaartgids

« Terug Start

Wat er bij een uitvaart komt kijken

Gepost op

Wat er bij een uitvaart komt kijken  

We krijgen tijdens het leven allemaal wel een of meerdere keren te maken met "de dood". Het is vooral, wanneer het in de naaste familie voorkomt, een moeilijke periode. Wanneer er vooraf niets is geregeld, word je geconfronteerd met de problemen om de uitvaart te regelen. Daarom is het van groot belang dat je voordat je sterft alles goed geregeld hebt. Je wilt toch niet hebben dat je de nabestaanden opzadelt met het bekostigen van de ter aarde stelling of crematie. Een goede uitvaartverzekering is zeker geen overbodige luxe. Zorg dat je al je wensen vastlegt wanneer je de uitvaartverzekering afsluit. Je kunt een uitvaartverzekering zo duur maken als je zelf wilt. Ga daarom, voordat je de verzekering afsluit, in gesprek met een afgevaardigde van de uitvaartverzekeringsmaatschappij. Ook wanneer je al een uitvaartverzekering hebt, is het verstandig om eens een gesprek te hebben met een afgevaardigde van de maatschappij. In de loop der jaren dat je al bent aangesloten bij de maatschappij is er veel veranderd. Je kunt je verzekeren bij een maatschappij die geen geld uitkeert, maar de uitvaart zal regelen. Afhankelijk van je wensen zal de premie worden vastgesteld. Er zijn ook maatschappijen waarbij je geen premie meer hoeft te betalen wanneer je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt bent geworden en bij enkele maatschappijen heb je recht op een winstdeling. 

Je wensen vastleggen 

Wanneer je een gesprek aangaat, zal je zien dat bijna al je wensen kunnen worden vervult. Je kunt enkele onderdelen door de uitvaartmaatschappij laten regelen.  Aangifte doen bij de Burgerlijke Stand kun je zelf verzorgen. De naam van de persoon die de aangifte van het overlijden doet, komt op de overlijdensakte te staan. Wanneer je aangifte van het overlijden doet, moet je een overlijdensverklaring van een arts hebben. De ambtenaar van de Burgerlijke Stand geeft toestemming tot begraven of cremeren.  Het afleggen van de overledene kunt u aan een deskundige overlaten. U kunt het ook samen doen met een deskundige. Het thuis opbaren is altijd mogelijk. Hierbij wordt een koelelement van de uitvaartmaatschappij gehuurd. Wanneer er een lichte balseming is toegepast, is er soms geen koelelement nodig. Wat je kunt doen tegen nare geuren in huis krijg je de nodige inlichtingen.  Het is ook toegestaan om de kist zelf te maken. Hij mag niet van kunststof of metaal zijn. Metalen handvatten en dergelijke worden van de kist verwijderd, voordat de ter aarde stelling of crematie plaatsvindt. Je kunt er ook voor kiezen om niet in een kist te worden gecremeerd of begraven. Het mag ook in een lijkwade. De lijkwade moet wel van een vergankelijk materiaal gemaakt zijn.  Je mag ook bij de verbranding van de overledene aanwezig zijn. Dit hangt wel af van het beleid van het crematorium. 

Je wensen 

Wanneer je vooraf tijdens het gesprek met de afgevaardigde al je wensen kenbaar maakt, wordt het allemaal op papier gezet. Zo ook de muziek die zal worden afgespeeld. Aan je wensen, die buiten het gewone omgaan, hangt wel een kostenplaatje. Dat wordt berekend in de premie die je maandelijks zal moeten gaan betalen aan de uitvaartverzekeringsmaatschappij. Neem vrijblijvend contact op met Uitvaartverzorging J AE de Boer.


Delen